Bolgár és román euró után jön a magyar

MTI
2006.07.04. 12:41

A Standard & Poor's továbbra is úgy tartja, hogy a magyar kormány költségvetési csomagjában túlsúlyos a bevételi oldal a kiadáscsökkentés rovására, mondta kedden Londonban a világ legnagyobb hitelminősítőjének illetékes igazgatója. Az S&P szerint valószínűleg Bulgária és Románia is előbb lesz az euróövezet tagja, mint Magyarország.

A cég által az európai szuverén besorolások távlati kilátásairól a londoni Cityben tartott keddi szemináriumon elhangzott, hogy a Standard & Poor's változatlanul 2014-et tartja Magyarország legvalószínűbb euróövezeti csatlakozási időpontjának. A rendezvényen közzétett előrejelzés szerint Bulgária 2010-2011-ben, Románia 2012-ben "vagy később" csatlakozhat az euróövezethez.

Kai Stukenbrock, a hitelminősítő területi igazgatója azt mondta: félreértés, hogy az S&P azért minősítette vissza Magyarországot a költségvetési csomag ismertetése után, mert nem hisz annak végrehajtásában. A cég biztos abban, hogy a magyar kormány a csomag jelentős részét végrehajtja - az igazgató a térség leginkább reformorientált kormányának nevezte az újjáválasztott magyar koalíciót -, azonban úgy tartja, hogy mivel a közfinanszírozási helyzet a korábban ismerthez képest nagyobb mértékben romlott az év eleje óta, mint a csomagban szereplő kiigazítás mértéke, az intézkedéstervezet nettó hatása negatív, mondta Stukenbrock.