Alkotmánybírósághoz fordulhat a VOSZ

MTI
2006.07.04. 16:47

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) támogatja a költségvetés konszolidációját, de elutasítja az elvárt adó tervezett formáját, elfogadása esetén az Alkotmánybírósághoz fordul.

Demján Sándor, a VOSZ ügyvezető elnöke sajtótájékoztatón elmondta: a vállalkozók tudomásul veszik, hogy szükség van a terhek növekedésére, azt is elfogadják, hogy a választási ígéretek egy részét a kormány elhalasztja, de határozottan elutasítja a szerinte az áfa visszatartásához hasonló, a "kollektív bűnösségen" alapuló elvárt adó bevezetését.

Demján Sándor hangsúlyozta: ha a törvényjavaslatot az Országgyűlés jelenlegi formájában fogadja el, a szervezet az Alkotmánybírósághoz fordul.

Az ügyvezető elnök hiányolta a hiánycsökkentő intézkedésekkel összefüggő célok konkrét megjelölését. Véleménye szerint a kormánynak ki kellene tűznie, hogy négy év múlva a bérek adó- és járulékterhe nem haladja meg a 42 százalékot, és azt is, hogy hat év múlva a vállalatok adóterhelése nem lesz magasabb, mint a régió más országaiban. Ezek a célok Magyarországon tartanák a befektetőket és a munkaerőt - tette hozzá.