Csökkent a kiskereskedelmi forgalom az EU-ban

MTI
2006.07.05. 11:33

Az euróövezetben májusban átlagosan 0,6 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom az áprilisi, 1,0 százalékos növekedés után, és 0,8 százalékkal haladta meg a tavaly májusit, az áprilisi, 2,4 százalékos tizenkét havi többlet után, jelentette becslését az EU statisztikai hivatala szerdán.

Az elemzők átlagosan 1,8 százalékos tizenkét havi bővülést vártak májusról. A váratlan lassulás az igen erős áprilisi fejlődéshez képest már tükrözheti a kilátások rosszabbodását, amit több ország hangulatmutatói jeleztek az utóbbi időben.

Az egész EU-ban a kiskereskedelmi forgalom 0,1 százalékkal esett vissza az áprilisi, 0,9 százalékos növekedés után, tizenkét hónapra számítva 2,2 százalékra csökkent a gyarapodás üteme az áprilisi 3,5 százalékról.

A májusi magyar adatokat az EU-statisztika még nem tartalmazza. Az új adat egyelőre nem változtatta meg a piaci elemzők abbéli várakozását, hogy az EKB esetleg gyorsítani fogja a kamatemelést, és már augusztusban tovább szigorít, ráadásul a szokásos negyed százalékpont helyett akár fél százalékponttal.