Natália
-3 °C
7 °C

Csökkent a kiskereskedelmi forgalom az EU-ban

MTI
2006.07.05. 11:33

Az euróövezetben májusban átlagosan 0,6 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom az áprilisi, 1,0 százalékos növekedés után, és 0,8 százalékkal haladta meg a tavaly májusit, az áprilisi, 2,4 százalékos tizenkét havi többlet után, jelentette becslését az EU statisztikai hivatala szerdán.

Az elemzők átlagosan 1,8 százalékos tizenkét havi bővülést vártak májusról. A váratlan lassulás az igen erős áprilisi fejlődéshez képest már tükrözheti a kilátások rosszabbodását, amit több ország hangulatmutatói jeleztek az utóbbi időben.

Az egész EU-ban a kiskereskedelmi forgalom 0,1 százalékkal esett vissza az áprilisi, 0,9 százalékos növekedés után, tizenkét hónapra számítva 2,2 százalékra csökkent a gyarapodás üteme az áprilisi 3,5 százalékról.

A májusi magyar adatokat az EU-statisztika még nem tartalmazza. Az új adat egyelőre nem változtatta meg a piaci elemzők abbéli várakozását, hogy az EKB esetleg gyorsítani fogja a kamatemelést, és már augusztusban tovább szigorít, ráadásul a szokásos negyed százalékpont helyett akár fél százalékponttal.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.