Jobbak az exportőrök kilátásai

MTI
2006.07.05. 14:47

Az exportra termelő cégek kilátásai jobbak a belföldre termelőkénél, viszont a szektor sokallja az adminisztrációs terheket - derül ki a Magyarországi Volksbank Zrt. által a kkv szektorról negyedévente végzett legutóbbi, április végén, a parlamenti választások utáni héten készült felméréséből.

Az MTI-hez szerdán eljuttatott összefoglaló szerint némileg javult a vállalkozások jövedelmezősége. A felmérésből kiderül, hogy a konjunktúra élénkebben jelentkezik a közepes cégek körében, mint a náluk kisebb és - némi meglepetésre - nagyobb társaságoknál.

Az üzleti várakozások - a létszámváltozásra és a beruházási aktivitásra vonatkozó előrejelzéseket leszámítva - enyhén mérséklődtek. Ezen a két kivételes területen ugyanis az előrejelzések alapján javulás várható.

A jelentős mértékben külföldi értékesítésre termelő vállalkozások kilátásai határozottan pozitívabbak, mint a belföldre termelőké. Az ágazatok közül elsősorban a gazdasági szolgáltatások szektorában várható az üzleti helyzet javulása, a kereskedelemben pedig annak változatlansága valószínűsíthető.