Zsuzsanna
-2 °C
7 °C

Nem nyúlt a kamathoz az EKB

MTI
2006.07.06. 14:17

Az Európai Központi Bank a várakozásoknak megfelelően a jelenlegi 2,75 százalékon hagyta az irányadó kamat szintjét. A pénzpiacok Jean-Claude Trichet sajtóértekezletétől várják a jelzést arra vonatkozóan, hogy mikor lesz esedékes a következő kamatemelés, mennyire tartja égetően fontos kérdésnek az EKB az árstabilitás megőrzését. A szakértők egyetértenek abban: az EKB rövidesen szigorítja a hitelellátást, hogy elejét vegye az inflációnak. A kérdés csak az, hogy a kamatemelést augusztus 3-i, vagy a szeptemberről augusztus 31-re előrehozott értekezletén hozza-e meg.

Az EKB júniusban már a harmadik alkalommal emelte negyed százalékponttal az irányadó kamatszintet azután, hogy 2005 vége óta negyedéves ütemben drágította a hitelek árát. Egyes elemzők azt sem zárják ki, hogy a konjunktúra élénkülésére való tekintettel az EKB esetleg változtat az eddig gyakorlatán, és augusztusban fél százalékpontos, 3 százalékra történő kamatemelést hajt majd végre.

Az elemzők a jelenlegi helyzet értékelése alapján azt várják, hogy az EKB az év végére 3,25 százalékra viszi fel az irányadó kamatot.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.

Wellness hétvégék belföldön

A kényeztetés egész évben jár Önnek! Válasszon a legjobb ajánlatokból.