Nem nyúlt a kamathoz az EKB

MTI
2006.07.06. 14:17

Az Európai Központi Bank a várakozásoknak megfelelően a jelenlegi 2,75 százalékon hagyta az irányadó kamat szintjét. A pénzpiacok Jean-Claude Trichet sajtóértekezletétől várják a jelzést arra vonatkozóan, hogy mikor lesz esedékes a következő kamatemelés, mennyire tartja égetően fontos kérdésnek az EKB az árstabilitás megőrzését. A szakértők egyetértenek abban: az EKB rövidesen szigorítja a hitelellátást, hogy elejét vegye az inflációnak. A kérdés csak az, hogy a kamatemelést augusztus 3-i, vagy a szeptemberről augusztus 31-re előrehozott értekezletén hozza-e meg.

Az EKB júniusban már a harmadik alkalommal emelte negyed százalékponttal az irányadó kamatszintet azután, hogy 2005 vége óta negyedéves ütemben drágította a hitelek árát. Egyes elemzők azt sem zárják ki, hogy a konjunktúra élénkülésére való tekintettel az EKB esetleg változtat az eddig gyakorlatán, és augusztusban fél százalékpontos, 3 százalékra történő kamatemelést hajt majd végre.

Az elemzők a jelenlegi helyzet értékelése alapján azt várják, hogy az EKB az év végére 3,25 százalékra viszi fel az irányadó kamatot.