22 ezer pont felett maradt a BUX

Portfolio
2006.07.07. 16:44
Az amerikai munkaerőpiaci adatok megtréfálták a befektetőket, hiszen az adatok és néhány profit-figyelmeztetés hatására a Dow Jones a nyitást követően zuhanni kezdett. A magyar index is lefele vette az irányt, de a nap végére megint felhúzták és 0,7 százalékos pluszban tudott zárni 23 milliárdos forgalom mellett. A régiós piacok vegyes képet mutatnak, de a tengerentúli pesszimizmus hatása nem okozott jelentős mértékű elmozdulást. A lengyel WIG 20 1,14 százalékos, az orosz RTS 0,6 százalékos pluszban, a cseh PX 50 0,3 százalékos mínuszban tartózkodik.

A legnagyobb, 14 milliárd forintos forgalom az OTP piacát jellemezte. A bank újabb akvizíciót jelentett be a mai napon, a szerb Kulska Banka 67 százalékos pakettjét vásárolta meg 118,6 millió euróért, és később piaci pletykák kezdtek terjedni arról, hogy a bank az osztrák BAWAG megvásárlása iránt is érdeklődik. A papír 3,6 százalékos ppluszban zárt. A többi vezető papír közül a MOL 0,9 százalékot veszített értékéből. Az egyik ok lehet, hogy az olajipari társaság szektortársa, a Gazprom ma reggel közzétett 2005-ös eredményében, melyben konszolidálta a Gazpromnyeft eredményét is, 68 százalékos üzemi eredmény bővülést jelentett, ami 11 százalékkal elmarad a Citigroup várakozásától.

Az Mtelekom árfolyama délután 3 órától kezdett gyengülni, és 2 százalékos mínuszban zárta a kereskedést. A gyógyszergyártók közül a Richter nap végéig egyenletes teljesítményt mutatott, 1,4 százalékos emelkedéssel zárt. Az Egis stagnált 520 millió forintos forgalom mellett.

A Borsodchem piacát nap közben felfüggesztették, majd később érkezett a hír: a Permira Funds vásárolhatja meg a BorsodChem részvényeit, az alapnak nem csak a Megdet Rahimkulov tulajdonában lévő csomagra, hanem a VCP részesedésére is (52% összesen, ebből VCP 21,3%) opciós joga van. Az opciós ár 3000 forint. Az alap ajánlatot tehet.

A kisebb papírok közül a Danubius 200 milliós forgalma volt a legimpozánsabb, mely egyetlen nagy kötésnek volt köszönhető. A papír 1,3 százalékos erősödéssel zárt. A Fotex árfolyama nem mutatott nagy volatilitást a mai napon, a papír 0,4 százalékkal került feljebb. A Rába 800 forint alatt zárt 1,8 százalékos esést követően, míg a Démász 0,2 százalékot tudott erősödni.