A Permira kivezetné a BorsodChemet a tőzsdéről

MTI
2006.07.12. 13:48

A Permira kockázatitőke-alap, amely vételi opciós megállapodást kötött a BorsodChem 52 százaléknyi részvényének megvételére, azt a célt tűzte ki, hogy 90 százalék feletti részesedést szerez a vállalatban, és ezt követően kezdeményezi a tőzsdéről való kivezetését.

Thomas Jetter, a Permira partnere egy szerdai budapesti sajtóbeszélgetésen elmondta: oly módon bonyolítanák le a kivásárlási tranzakciót, hogy a hitelből finanszírozott részt ráterhelnék a BorsodChemre, úgy, hogy az a vállalat fejlődését szolgálja. A partner hozzátette: az, hogy hitelminősítők figyelőlistára veszik a BorsodChemet, "teljesen normális dolog, hiszen komoly változáson megy át a vállalat".

Thomas Jetter a 3000 forintos részvényenkénti vételárat indokoltnak és jónak nevezte, és megerősítette, hogy a nyilvános vételi ajánlatot is ezen az áron teszik meg.

A Standard and Poor's hitelminősítő intézet hétfőn jelentette be, hogy negatív kilátással figyelőlistára vette a BorsodChem "BB" szintű, befektetési kategória alatti hosszú futamú cégadósi besorolását. Az S&P bejelentése szerint a lépés tükrözi a cég azon aggályát, hogy a tranzakció megvalósulása esetén a BorsodChemre potenciálisan nagyobb adósságteher nehezedne, mivel a Permira esetleg a csoportra terhelt új hitelekből fedezheti a vásárlást.