A Jukosz bníróságra megy

MTI
2006.07.14. 11:07

Egy londoni bíróság várhatóan még ma dönt arról, lesz-e bírósági vizsgálat a Rosznyefty orosz kőolajipari vállalat részvényeinek londoni tőzsdei bevezetését illetően, amint ezt a Jukosz kérte. A Jukosz szóvivője elmondta: ha a bíróság úgy dönt, lesz meghallgatás az ügyben, s a felülvizsgálat nem fejeződik be a július 19-re tervezett tőzsdei bevezetés napjáig, akkor a cég a kibocsátás elhalasztását kéri.

Korábban zátonyra futott a Jukosz próbálkozása, hogy a brit pénzügyi felügyeletnél (Financial Services Authoritiy - FSA) megakadályozza a 13 milliárd dollár értékű részvénykibocsátást. A Jukosz azután fordult bírósághoz, hogy az FSA visszautasította kérelmüket, mert titkon bíznak abban, hogy vissza tudják perelni a Juganszkot.

A Jukosz álláspontja szerint a Rosznyefty tervezett részvénykibocsátása azt jelenti, hogy jogtalanul eltulajdonított vagyont értékesítenének. A Jukosz termelőegységét, a Juganszknyeftyegazt az orosz kormány által kikényszerített aukción, vitatott körülmények között szerezte meg a Rosznyefty.

Az orosz pénzügyi hatóság már hozzájárult ahhoz, hogy a Rosznyefty papírjai 23,5 százalékát értékesítse külföldi tőzsdéken, és ezzel mintegy 9-13 milliárd dollár közötti tőkéhez jusson.