Vesszük a matricát, mint a cukrot

MTI
2006.07.18. 16:15
Az Állami Autópálya Kezelő (ÁAK) ZRt. az első félévben 5,6 millió autópálya matricát adott el 16,5 milliárd forint értékben, ami 18, illetve értékben 19 százalékkal több, mint 2005 első hat hónapjában .

A növekedés hátterében alapvetően a gyorsforgalmi úthálózat bővülése és évről évre tapasztalható folyamatos forgalomnövekedése áll. Az eladott matricák 79 százalékát a D1-es, 3,5 tonna tömeg alatti autókra és motorkerékpárokra érvényes kategória tette ki. A legtöbb, 3,4 millió matricát a 4 napos változatból értékesítették az év első hat hónapjában, félmillióval többet, mint az előző év első félévében. Éves matricából 189 ezer darabot adtak el, 8 százalékkal többet, mint a bázis időszakban. Az egy hónapra érvényes matricából 460 ezret adtak el, ez 5 százalékos emelkedés a múlt év első hat hónapjához viszonyítva. Heti matricából 470 ezer fogyott, 8 százalékkal kevesebb a 2005. I. félévinél.

Az ÁAK Rt. matricaértékesítésből származó bevétele az Útpénztárba kerül, amit az általa kezelt gyorsforgalmi úthálózat üzemeltetésére és fenntartására fordít, és állami támogatásban még a teljes hálózat 30 százalékát kitevő díjmentes szakaszok vonatkozásában sem részesül.

Az országosan tapasztalható 2-3 százalékos bliccelési ráta csökkentése érdekében az ÁAK Zrt. a nyári hónapokban tapasztalható forgalomnövekedés mellett fokozott mértékben ellenőrzi az úthasználati jogosultságot. A társaság különös figyelmet fordít a turisztikai szezonban nagy forgalmat bonyolító M7 autópályára, ahol jóval több mobilkamerás egység végez ellenőrzést, és a hangsúlyt elsősorban a péntek déltől vasárnap estig tartó időszakra helyezve.