Tovább csökkent az olajár

MTI
2006.07.19. 22:13
Szerdán már harmadik napja esett a kőolaj világpiaci ára, 72 dollár közelébe, miután az Egyesült Államokban a várakozásokkal ellentétben nem csökkentek, hanem nőttek a nyersolaj és benzinkészletek. Árcsökkentő tényező volt az is, hogy enyhültek a félelmek a közel-keleti konfliktus kiszélesedését illetően.

A New York-i árupiacon (NYMEX) a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta augusztusi jegyzése 74 centtel csökkent, és 72,80 dolláron zárt.

Az Intercontinental Exchange (ICE) londoni IPE-jegyzésében az északi-tengeri Brent augusztusi határidőre 40 centtel lett olcsóbb, és 73,96 dolláron fejezte be a napot.

Az amerikai kormányzat energetikai információs szolgálatának (EIA) szerdán közzétett adatai szerint a nyersolaj készletek 200 ezer hordóval, a benzintartalékok 1,5 millió hordóval nőttek. Elemzők viszont arra számítottak, hogy a nyersolaj tartalék 500 ezer hordóval csökken a finomítók megnövekedett kereslete miatt, a benzintartalék pedig 700 ezer hordóval lesz kisebb.