Ezermilliárdnyi uniós támogatás mehet az agráriumba

MTI
2006.07.21. 15:05
A következő hét éves európai uniós költségvetési időszakban ezer milliárd forint uniós támogatásra számíthat Magyarország az agrárfejlesztésekhez - mondta Gőgös Zoltán, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára.

Ez évente 150 milliárd forintot jelent, s körülbelül a mostani négyszeresére nő a magyar agrárfejlesztések uniós finanszírozása - tette hozzá Gőgös Zoltán. Az államtitkár megjegyezte: 2002-2006. között agrárfejlesztésekre összesen 160-170 milliárd forint uniós támogatást kaptunk.

Az államtitkár hangsúlyozta: az ezer milliárdos agrárfejlesztési pénzen túl jut még az 1.500 milliárd forintos közvetlen területalapú termelői támogatás is. Gőgös Zoltán hangsúlyozta: versenyezni nem "házon belül kell", hanem Európában, sőt a világban, "tehát az ágazatnak akkor teszünk jót, ha alapvetően a különböző támogatásokkal azokat segítjük, akik profin végzik a szakmát", és hosszú távra terveznek.

Rámutatott ugyanakkor arra, hogy segíteni kell a kisebb gazdaságokat is, hogy verseny-pozícióba kerüljenek, ám "utána mindenfajta terhet viselniük kell" éppúgy, mint a másik szektornak. Gőgös Zoltán szerint azt "biztosan nem lehet garantálni a következő időszakban, hogy mondjuk 50 hektáros földterületből - ami a mai technikával 50 munkanap alatt megművelhető -, valaki vastagon meg tudjon élni". Az első stratégiai programot már eljuttattuk az Európai Uniónak, s abban az ágazati stratégiai fejlesztési törekvéseinket jeleztük, nevezetesen: az állattenyésztés, az energetika-ipar, a géppark és a kertészet kiemelt fejlesztését. Hozzátette: feltétlenül meg kell oldani az állattartó telepek környezetvédelmi rendbetételét is, mert amelyik még 2012-ben sem felel meg az előírásoknak, azt biztosan be fogják zárni.

Gőgös Zoltán szerint az ezer milliárdból 450 milliárd fordítható majd gépek, technológiák, az energetika és az élelmiszer-termelés fejlesztésére. Megjegyezte: a támogatás "belső arányait", azaz melyikre, mennyi jut, most dolgozzák ki. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy egy projekt maximum egymillió eurós támogatást kaphat. Az államtitkár végül arra utalt, hogy a 2007-re várható uniós támogatásokról novemberben előzetes pályázati felhívásokat tesznek majd közzé, hogy a termelők biztosan tudják, mire lehet pályázni, azaz jövőre milyen agrár-támogatási pénzek "hívhatók le". Közlése szerint a támogatási pénzek elosztásáról, arányairól a termelői érdekképviseleti szervekkel egyeztetni fog a tárca