Figyelmeztetések adóügyek miatt

MTI
2006.07.25. 14:25

Az Európai Bizottság kedden figyelmeztette Németországot, hogy az Európai Bíróság elé idézheti, amennyiben nem tartja be az uniós adózási szabályokat. Több más tagországgal szemben is eljárás beindításával fenyegetőzött a bizottság.

Németországban a végakaratok ügyében eljáró ügyvédeket, akik adott ügyben külföldön járnak el, az uniós rendelkezések értelmében csak külföldön szabadba adóztatni, hogy elkerülhető legyen a kettős adóztatás. Jelenleg Németországban a telephelyükön adóztatják őket. A bizottság decemberig adott időt a gyakorlat módosítására, ha Németország ennek nem tesz eleget, az Európai Bíróság büntetést szabhat ki.

Görögország, Olaszország, Írország ugyanerre a sorsra juthat. Görögország vétkes a bizottság szerint az adószámlák helytelen kiállításában és megőrzésében, Írország az állami ügynökségek forgalmiadó-mentesítésében, Olaszország pedig azért, mert tiltja a cégek által használt gépkocsik esetében költségelszámoláskor a forgalmi adó visszaigénylését.

A bizottság felszólította Belgiumot, Spanyolországot, Olaszországot, Luxemburgot, Hollandiát és Portugáliát, hogy változtasson gyakorlatán, miszerint magasabb osztalékadóval sújtja a külföldi vállalatokat a hazai cégeknél.