80 milliárd bioenergiára

MTI
2006.07.26. 15:18
Nyolcvan milliárd forint értékben valósulhatnak meg megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos projektek a Nemzeti Fejlesztési Terv (NFT) II. keretében nyújtott támogatásokból 2007-2013 között - mondta Kovács Kálmán, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium államtitkára.

Az NFT európai uniós társfinanszírozású támogatásainak mértéke várhatóan 40-50 milliárd forintot tesz ki. Ebből a tervek szerint néhány nagyobb és sok kisebb projekt kezdődik meg. A beruházások támogatásával főként a bioenergia és a geotermális energia kinyerését ösztönzik majd - jelezte az államtitkár. Hozzátette, hogy a szélerőművek, napkollektorok, hőszivattyúk és mini vízerőművek a kisebb projektek közül kerülhetnek ki.

Kovács Kálmán hangoztatta: mindent megtesz azért, hogy az egyik nagyprojekt az a Nagykanizsára tervezett mintaprojekt legyen, amely különböző megújuló energiaforrások bemutatására szolgálna. Csak ennek a programnak a megvalósítása 5 milliárd forint támogatást igényel.

Az államtitkár megjegyezte, hogy a projektek eredményeként az alternatív energiaforrások arányának a teljes energiatermelésen belül a jelenlegi 4-5 százalékról 7 százalék körülire kell nőnie 2010-re. Az NFT II.-es időszak végére, 2013-ra pedig a 10 százalékhoz kell "közel lennie" megújuló energia részarányának Magyarországon - fűzte hozzá Kovács Kálmán.