Márk
6 °C
21 °C

Megspóroltak 3,2 milliárd forintot

MTI
2006.08.01. 09:18

Azok a munkáltatók, akiket az adóhatóság rajtakapott a színlelt foglalkoztatáson, hétfőig jelenthették be büntetlenül, hogy felszámolták a jogellenes helyzetet. A színlelt szerződések megszüntetésére, illetve átalakítására vonatkozó moratórium június végén járt le, addig lehetett következmények nélkül átalakítani, illetve megszüntetni ezeket a jogviszonyokat.

Azoknak azonban, akiket az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal már lefülelt, nem volt elég június végéig felszámolniuk vagy átalakítani e szerződéseket, hanem ennek tényét július 31-ig jelenteniük is kellett az adóhatóságnak. Ez volt a feltétele annak, hogy mentesüljenek a határozatban megállapított adó- és társadalombiztosítási kötelezettség alól.

Az adóhatósághoz június végéig 158 foglalkoztató tett bejelentést színlelt szerződésről, összesen 3,5 ezer foglalkoztatottra vonatkozóan.

A foglalkoztatók a bejelentéssel 3,2 milliárd forint adóhiány és szankció (késedelmi pótlék, adóbírság, mulasztási bírság) megfizetése alól mentesülnek, ha az adóhatóság az utóellenőrzés során mindent rendben talál.

A színlelt jogviszonyt a sajtón és előadóművészi körön kívül nagy számban alkalmazták az iparban és a kereskedelemben, de találkozni lehetett vele egyebek között a vendéglátás, oktatás, mezőgazdaság vagy az egészségügy területén is.