Kamatot emelt az EKB

MTI
2006.08.03. 14:05
Az Európai Központi Bank (EKB) a csütörtöki kamatdöntésével negyed százalékponttal 3 százalékra emelte az irányadó, kéthetes refinanszírozási kamatminimumát. A döntés megfelelt a piaci várakozásnak.

A piacon már hónapok óta várták, hogy az EKB gyorsítani fogja a szigorítást. Ezt az előérzetet megerősítette, hogy hétfőn kiderült: az euróövezeti infláció makacsul magas, nem fékezi az sem, hogy a fogyasztói kereslet továbbra sem erős. Az euróövezetben júliusban átlagosan 2,5 százalékkal voltak magasabbak a fogyasztói árak, mint tavaly júliusban, 18-ik hónapja az EKB legföljebb 2 százalékos folyamatos célja fölött.

Júniusban és májusban is 2,5-2,5 százalékos, áprilisban 2,4 százalékos, márciusban 2,2 százalékos, februárban 2,3 százalékos, januárban 2,4 százalékos, decemberben 2,2 százalékos volt a tizenkét havi infláció.

Az EKB decemberben kezdett, mostani szigorítási ciklusának korábbi tapasztalata szerint - a decemberi után márciusban majd most júniusban volt negyed-negyed pontos emelés, 2,75 százalékra - az elemzők régebben azt várták, hogy a legközelebbi kamatemelés csak az augusztus végi - szeptemberről előre hozott - kamatértekezleten esedékes, ezt azonban felülbírálták a legújabb makroadatok miatt.