Három évet kértek a lengyelek

MTI
2006.08.03. 14:12
Lengyelország kéréssel fordult az Európai Unióhoz, hogy további három évi haladékot kapjon az uniós költségvetési kritériumok teljesítésére - közölte kedden Stanislaw Kluza pénzügyminiszter.

Lengyelország az 1990-es évi nyugdíjreformból eredő többletköltségek költségvetésen kívüli elszámolására csak átmenetileg kapott lehetőséget, jövőre azonban ez a lehetőség megszűnik, aminek hatására az államháztartás hiánya meg fogja haladni a bruttó hazai termékhez viszonyított 3 százalékos uniós követelményt. Ugyan az EU szankcióval emiatt nem sújthatja az eurózónán kívüli Lengyelországot, de befagyaszthatja a Varsónak juttatandó támogatások egy részét.

Kluza, aki Joaquin Almuniával, az unió pénzügyi biztosával tárgyalt, elmondta: Almunia nem zárta ki a kompromisszumos megoldás lehetőségét. Kluza a Rzeczpospolita című lapnak adott nyilatkozatában közölte, hogy a jelenlegi Brüsszel-Varsó közötti megállapodás szerint Lengyelországnak a jövő év márciusában kellene teljesítenie a 3 százalékos deficitcélt, az új " kompromisszum viszont további 2-3 évet adna."

Kedden az Európai Bizottság közölte, hogy Varsónak az ősszel kellene a költségvetési hiány csökkentésének megvalósítható tervével előállnia, de a bizottság nem tért ki e felszólításában a határidő esetleges meghosszabbításának lehetőségére. "

Ami számunkra lényeges, hogy a terv reális legyen és rendelkezzen a megfelelő mechanizmussal a költségvetés konszolidálására"- jegyezte meg a bizottság szóvivője. Almunia maga is többször utalt arra: számára sokkal fontosabb a határidőknél a pénzügyi terv minősége. Egyes szakértők ezt az Almunia- megjegyzést értelmezik úgy, hogy Lengyelország haladékot kaphat a deficitcsökkentés végrehajtására.