Kevesebben fizetnek Nagy-Britanniában

MTI
2006.08.04. 15:23
Rekord számú, 26 ezer ember vált fizetésképtelenné Angliában és Walesben 2006 második negyedévében, 66 százalékkal többen, mint a megelőző év hasonló időszakában - jelentette a BBC.

A KPMG könyvvizsgáló cég elemzői azt jósolják, hogy idén év végéig a fizetésképtelenné váló személyek száma meg fogja haladni a 100 ezret, ami csaknem háromszorosa a 2003-as értéknek.Szakértők szerint a fizetésképtelenség növekedésének oka a lakosság növekvő eladósodása. A lakosságra nehezedő nyomás tovább nőhet, miután a Centrica, a legnagyobb brit szolgáltató a közelmúltban bejelentette, hogy szeptembertől 12,4 százalékkal emeli a földgáz és 9,4 százalékkal a villanyáram kiskereskedelmi árát. Ehhez járul még a brit központi bank, a Bank of England csütörtökön bejelentett kamatemelése, mellyel negyed százalékponttal 4,75 százalékra növelte irányadó kamatát.

A kamatemelés a lakáshiteleket fizetőket és az elsőlakás-vásárlókat érinti a legsúlyosabban, miután a hitelkamatok meredekebben fognak nőni. Aggodalom érzékelhető amiatt is, hogy a kamatok növekvő irányzatot vesznek, és még karácsony előtt újabb kamatemelésre kerül sor, bár ez egyelőre kisebbségi vélemény. Egy átlagos, 150 ezer fontos jelzálogkölcsön esetében az automatikus kamatnövekedés ugyan egyelőre kevésbé fájdalmas, mindössze 21,43 font havonta, viszont egy jelentősebb, 500 ezer fontos jelzálogtehernél már 71,42 fontot tesz ki havonta.