A belga építőipar még több kelet-közép-európai munkást alkalmazna

MTI
2006.08.05. 16:55
A belga építőipar több ezer, az újonnan csatlakozott országból származó munkást alkalmaz majd, hogy elejét vegye az ágazatot sújtó munkaerőhiánynak - írta szombaton egy belga lap.

A De Morgen című flamand nyelvű újság idézte Marc Dillent, a flamand építőipari vállalatok konföderációjának elnökét, aki elmondta, hogy az ágazatban több ezer szabad állás van, mert a belgák nem érdeklődnek az alacsonyan fizetett építőipari munkahelyek iránt.

Hozzátette" nincs más választásunk, mint tömegesen toborozni embereket külföldről. Az építőipar több munkás után kiált."

Idén júniusban Belgium, egyikeként nyolc nyugat-európai országnak, lazított a 2004-ben csatlakozott új tagállamokat érintő munkaügyi korlátozásokon a munkaerő gondokkal küzdő szakmákban.

A brüsszeli kormány egyúttal azonban hangoztatta: nem fogja teljesen liberalizálni a munkaerőpiacot, attól tartva, hogy a belgák kiszorulhatnak az alacsonyabb bérrel is beérő kelet-közép-európaiak miatt.

Az EU-tagsággal járó feltételek értelmében a 15 régi EU-tagállam jogosult arra, hogy korlátozásokkal védje meg munkaerőpiacát az újonnan csatlakozott államokból érkezőktől. Normális esetben az EU-ban élők szabadon élhetnek és dolgozhatnak egy másik uniós államban.