Növelte részesedését a BÉT a Kelerben

MTI
2006.08.07. 20:00

A Budapesti Értéktőzsde Zártkörűen Működő Részvénytársaság (BÉT) 46,67 százalékra növelte részesedését a Központi Elszámolóház és Értéktár (Budapest) Zártkörűen Működő Részvénytársaságban, azaz a Kelerben - tájékoztatta a BÉT hétfőn az MTI-t.

A BÉT azért tudta növelni részesedését a Kelerben, mert a Budapesti Árutőzsde Részvénytársaság (BÁT) végelszámolása lezárult, és a végelszámolás eredményeként 180 darab - korábban a BÁT tulajdonában lévő - Keler törzsrészvény a BÉT tulajdonába került.

A Központi Elszámolóház és Értéktár (Keler) Rt.-ben a Magyar Nemzeti Banknak jelenleg 53,33 százalékos többségi tulajdona van. Egy, a múlt év júniusában megjelent kormányhatározat viszont arról intézkedett, hogy az MNB Keler-részesedését az ÁPV Rt. értékesítse.

A BÉT már korábban jelezte, hogy élni kíván elővásárlási jogával, és a Keler 100 százalékának megszerzése fontos része a BÉT stratégiájának. Mindez egy integrált tőkepiaci intézmény létrehozását célozza. A stratégia részeként a BÉT megszerezte az árutőzsde részvényeit, a BÁT piacait pedig saját piacaiba integrálta. A Keler megvásárlását követően létrejövő pénzügyi vállalkozást a tervek szerint a tőzsdére vinné a BÉT.