Megtévesztők a banki kamathirdetések

MTI
2006.08.10. 17:09

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) azt tanácsolja a pénzügyi intézmények ügyfeleinek, hogy megtakarítási döntéseiknél vegyék figyelembe az egységesített betéti kamatláb-mutató (EBKM) mértékét. A hitelintézetektől a Felügyelet - a honlapján közzétett tájékoztatója szerint - a felügyelet elvárja, hogy az EBKM-et ne apró betűvel, az ügyfelek számára nehezen olvashatóan tüntessék fel hirdetéseikben, hanem a meghirdetett kamattal azonos méretben jelenítsék meg.

Binder István, a PSZÁF szóvivője elmondta: eddig nem volt jellemző az egyévesnél hosszabb futamidejű betét. A kamatadó bevezetése miatt azonban most már többen is kínálnak olyan konstrukciókat, amelyek esetében a kamat és az EBKM jelentősen eltérhet. A felügyelethez az utóbbi időben több panasz érkezett az ügyfelektől, akik azt kifogásolták, hogy a megtakarítási konstrukciók hirdetéseiből nem mindig derül ki, hogy nem éves kamatról van szó.

A felügyelet ezért tájékoztatót tett közzé honlapján a félrevezető megtakarítási ajánlatokról. Ebben felhívja az ügyfelek figyelmét arra, hogy az utóbbi időben egyes szolgáltatók pénzügyi megtakarítási termékeiket (betétek, kötvények stb.) reklámozó hirdetéseikben olyan, kedvezőnek mutatkozó kamatot tesznek közzé, amely - az általános gyakorlattal szemben - nem a konstrukció tényleges éves kamatát tartalmazza. A meghirdetett kamatok így sok esetben nem hasonlíthatóak össze más pénzügyi termékek betéti kamataival. Szakértők szerint célszerű volna a teljes hiteldíj-mutatóhoz (THM) hasonlóan az EKBM-re vonatkozóan is külön jogszabályban megfogalmazni a követelményeket.