Gyorsul a német gazdaság

MTI
2006.08.14. 08:56

A német hazai össztermék a második negyedévben, az idényszerű és a naptári hatásoktól megtisztítva, 0,9 százalékkal bővült az első negyedévhez képest, illetve kiigazítás nélkül 1,0 százalékkal volt nagyobb, mint a tavalyi második negyedévben, jelentették a szövetségi statisztikai hivatalban hétfőn előzetes becslésként. Csak a munkanapok számával kiigazítva 2,4 százalékos volt a többlet a tavalyi második negyedhez képest.

A hivatal kommentárja szerint a második negyedévben elsősorban a hazai építési és beruházási kereslet táplálta a növekedést, miközben - mint írták - az export dinamikája csökkent. A lakossági fogyasztást nem említették a források között. A részadatokat később közlik.

Az első negyedévben a német GDP, idényszerű és naptári kiigazítással, 0,7 százalékkal nőtt az előző negyedhez képest, és kiigazítás nélkül 3,1 százalékkal volt nagyobb, mint a tavalyi első negyedévben. Az első negyedévi adatokat hétfőn módosították a korábban megjelent, alacsonyabb számokhoz képest. Csak a munkanapok számával kiigazítva a többlet 1,8 százalékos volt a tavalyi első negyedhez viszonyítva, ugyancsak a hétfői, legújabb módosítás szerint.