Nagy drágulás jön a hőség után

MTI
2006.08.18. 15:38

Nagy drágulás jön a németországi élelmiszereknél a nagy hőség után - írja helyi élelmiszer-ipari véleményekre hivatkozva a Der Spiegel német hetilap. Az alapanyagok ára szabályos robbanást élt meg az utóbbi napokban-hetekben, lett légyen szó a zöldségről, gyümölcsről vagy a disznóhúsról, ezek ára igencsak meglódult, például utóbbinál bizonyos húsféleségek esetében meghaladta a 20 százalékot. A zöldség-gyümölcs frontján esetenként 90 százalékot elérő drágulást is számoltak.

A németek számára oly becses krumplinál is előfordult rövid időn belül 30 százalékos drágulás, következésképp a belőle feldolgozott termékféleségek, például a konyhakész zacskós vagy dobozolt sültkrumpli is jócskán drágulhat hamarosan. Különösen nagy arányú lehet majd a drágulás olyan feldolgozott élelmiszertermékeknél, amelyek igen nagy részben az alapanyagot tartalmazzák.

A drágulást a tartós kánikulai időjárás mellett már a labdarúgó-világbajnokság is előrevetítette, a jó idő pedig a grillszezont nyújtja meg.

Az élelmiszerárakban megjelenik még az energiaköltségek emelkedése, ami a termelési és logisztikai költségeket "dobja meg" az élelmiszerfeldolgozó cégeknél. A német élelmiszerárak máskülönben az idén szerencsére Európában a legkisebb mértékben emelkedtek, az árszínvonal a legalacsonyabb.