A Porsche döntő részt akar a VW-ben

MTI
2006.08.20. 15:49

A Porsche AG 25,1 százalékos, azaz döntési lehetőséget biztosító részesedést kíván szerezni az ősz közepére a német Volkswagen járműipari óriáscégben - írja banki forrásokra hivatkozva a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung című lap.

A Porsche tervezett részesedése úgy jönne létre, hogy egy befektetési bank szerezne meg egy 3,9 százalékos részesedést a VW-ben és ennek birtokában ajánlaná fel a szükséges részvényesi szavazati "erőt" a Porschenak például a VW tulajdoni státuszával kapcsolatos döntések esetleges megvétózására. A Porsche AG ugyanis már rendelkezik 21,28 százalékkal a VW részvénytőkéjében, nagyobb résszel, mint Alsó-Szászország, amely 20,75 százalékos részvénypakettet birtokol.

Már korábban felvetette a magántulajdonú Porsche, hogy idővel szeretne döntő részesedésre szert tenni a nagy német konszernben, miután a német kartellhivatal - európai uniós hatásra - a részesedésvásárlás feltételein könnyített. Azelőtt a VW rendelkezései, még egy 1960-ban elfogadott döntés értelmében, nem tették lehetővé, hogy bármely részvényese 20 százaléknál nagyobb arányban birtokolja a VW papírjait.