Új Duna-híd tervezése kezdődik Komárom és Komarno között

MTI
2006.08.21. 21:14
Komárom és Komárno önkormányzata hétfőn közel félmilliárd forint értékű szerződést írt alá a Konzorcium Komárno társulásssal egy új Duna híd engedélyes terveinek elkészítésére.

A két város a tervek elkészítéséhez jelentős segítséget kapott az Európai Uniótól, miután sikerrel szerepelt az Intereg pályázaton - mondta el az MTI kérdésére Komárom polgármestere.

Zatykó János tájékoztatása szerint a magyar város 155 millió forintos támogatást kapott az EU-tól, 41 millió forint az állami támogatás és 10 milliós volt a városi költségvetés által vállalt önerő. Bastrnák Tibor, Komarno vezetője 26 millió koronás, mintegy 182 millió forintos EU-s és kormányzati támogatásról számolt be, melyből 5 százalék a városi önerő.

A két város közös versenypályázatát a Komarno Konzorcium nyerte el, melynek tagjai a Pont-terv Zrt. és a Dopravoprojekt Bratislava Rt. lett - mondta el Zatykó János.

A polgármester elmondta, Komáromnál a meglévő hídra már nem lehet iparfejlesztést alapozni. Az új híddal csökkenteni lehet a belvárosok forgalmát és a két város ipari övezeteinek összekötése új lendületet adna a gazdaság fejlődésének a térségben.