Hűlt a világgazdasági konjunktúra

MTI
2006.08.22. 13:07

A világgazdasági konjunktúra némi nyári lehűléséről ad számot a müncheni székhelyű Ifo gazdaságkutató intézet. A harmadik negyedévre vonatkozó Ifo-mutató 105,6 pontra süllyedt az előző negyedévi 111,0 pontról. A csekély mértékű visszaesés kizárólag amiatt következett be, hogy a 90 ország mintegy ezer megkérdezett szakértője kevésbé bizakodó a következő hat hónap változásait illetően. A jövőbeli várakozások részmutatója 96,5 pontra süllyedt a múlt havi 108,8 pontról.

A jelenlegi helyzet megítélésében ismét javulás történt: a mutató 115,1 pontra emelkedett a múlt havi 113,2 pontról, miután a második negyedévben is javult és ötéves rekordmagasságba jutott.

Legerőteljesebben az észak-amerikai konjuntúraindex romlott, e térség esetében is a következő hat hónappal szemben borúlátóbbak a megkérdezettek, a jelenlegi helyzet mutatója ugyanis javult.

Nyugat-Európát érintően a konjunktúraklíma mutatója tartotta magát a harmadik negyedben is a második negyedévben mért magas szinten, és erőteljes javulás történt a jelenleg helyzet megítélésében is.