Drágul a hús
A Hússzövetség a hús és hústermékek árának 10-25 százalékos emelkedését tartja valószínűnek az áfaváltozás, az energiaár-emelés, a vállalkozások adó- és járulékterheinek növekedése eredményeként.
A szövetség az MTI-hez eljuttatott közleményében kifejti: a vágóhidak és húsfeldolgozók költségeit jelentősen növeli az ipar által felhasznált energiahordozók árainak emelkedése, az adóteher-növelésről szóló döntés. A forint euróhoz mért árfolyamának gyengülése nemcsak a devizában felvett adósságok törlesztőrészleteit emeli meg, hanem a termelés folyamán felhasznált importból származó anyagok árait is.
Az elmúlt hónapok, de különösen az elmúlt hetek során a keresleti piac miatt az egész Európai Unióban jelentősen megemelkedett az élő sertés, illetve a sertéshús-alapanyag ára.