Elegendő a magyar bioetanol

MTI
2006.08.24. 09:30

A magyar mezőgazdaság hosszú távon képes annyi bioetanolt előállítani, amennyit benzinbe keverve az autópark műszaki átalakítások nélkül elbír - mondta Gőgös Zoltán, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára az MTI-nek.

A gépjárművek energiatartalomra vetítve 10 százalék, térfogatszázalékban 15 százalék arányban képesek benzinbe kevert környezetbarát üzemanyagot meghibásodás nélkül elviselni. Nagyjából ez az arány, amelyhez a mezőgazdaság mai formájában még képes alapanyagot szolgáltatni.

A bioetanoltól világszinten sem lehet ennél többet várni energetikai szempontból a szakértők szerint. A Föld a bioetanol előállításához szolgáló növények potenciálját figyelembe véve az üzemanyag-fogyasztás legfeljebb 20 százalékát tudná produkálni.

Ezek a bekeverési arányok egyelőre még igencsak távlatiak, hiszen a benzin esetében Magyarország egyelőre energiatartalom szempontjából 2 százaléknál tart, s jövőre is csupán a benzin 4,4 százaléka tartalmazhat "bioszeszt". Az ország célja az Európai Unió szándékával összhangban az 5,75 százalék energiaarányos keverési arány teljesítése 2010-ig.