Mária
-7 °C
3 °C

Hasonló a magyarhoz az EU bírságszámítása

MTI
2006.08.24. 13:12

Az Európai Bizottság által elfogadott új bírságkiszabási iránymutatás nem változtat a magyar gyakorlaton, amely eddig is figyelembe vette a megbírságolt cégek forgalmát - tájékoztatta Sárai József, a magyar Gazdasági Versenyhivatal (GVH) nemzetközi főosztályának vezetője csütörtökön az MTI-t. Az unió rugalmasabbá tette az erőfölénnyel történő visszaélés és a versenykorlátozó magatartás esetén az eddigi bírságszámítási gyakorlatát, amelyet kifejezetten csak a közösségi versenyhatóság - a Bizottság Verseny Főigazgatósága - által folytatott vizsgálat esetében róhat ki.

Az unióban az eddigi összeghatárok helyett a versenytörvény megsértésével érintett tevékenység forgalmának akár 30 százalékát is kiróhatják bírságként, de az nem érheti el az éves összforgalom 10 százalékát - magyarázta a főosztályvezető. Az iránymutatás alapján jobban tekintetbe veszik a jogsértés időtartamát is.

Sárai József hozzátette: a magyar versenytörvény alapján a GVH már 2004. január 1-jétől a jogsértéssel érintett forgalom arányában számítja a bírságot, amely szintén nem haladhatja meg a megbírságolt vállalkozások egyenkénti éves forgalmának 10 százalékát. Ennek az a magyarázata, hogy nem a cégek ellehetetlenítése a cél, hanem a jogsértéstől való elrettentés.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!