Vilma
-7 °C
4 °C

A Ryanair 3 millió fontos kártérítést követel

MTI
2006.08.25. 15:30
Az olcsó utakkal operáló Ryanair ír légitársaság pénteken közölte: 3 millió font összegű kártérítést követel a brit kormánytól, mert az által elhatározott fokozottabb repülőtéri ellenőrzések miatt járatait törölni volt kénytelen és a kiesés ennyibe került neki. Mintegy két hete meghiusított terrorakciók miatt vezették be a britek repülőtereiken a fokozott ellenőrzést, emiatt egy ideig a légitársaságok tömege kényszerült járatok százait törölni. A Ryanair főnöke szerint minél tovább tartják fenn az ilyen szükségtelen intézkedéseket, annál tovább szenvednek az utasok a szükségtelen várakozásoktól, a légitársaságok a járatok halasztásától. A brit közlekedési minisztérium jelezte, hogy a Ryanair követelésének nincs jogi alapja, szóvivője közölte, hogy a biztonság kérdésében nem ismernek kompromisszumot.

A British Airways(BA) légitársaság, amely korábban ugyancsak kártérítési követelés lehetőségét vetette fel állítólag nem készül arra, hogy a brit kormánnyal szemben követeléssel lépjen fel. Felmerült ugyanakkor tíz nappal ezelőtt, hogy kártérítést követeljen a BAA repülőtéri üzemeltető hatóságtól a kiesett járatok miatt. A londoni Guardian című lap szerint augusztus közepén néhány nap leforgása alatt BA-t mintegy 74 millió eurós kár érhette. A kártérítés követelésének igényével először egyébként a fennemlített Ryanair lépett fel. A sajtó egy hete még azt írhatta, hogy , akár 300 millió font-sterlingre (445 millió euró) is rúghat a légitársaságok kártérítési követelése a brit kormánnyal szemben a terrorveszély elhárítása érdekében hozott intézkedések miatt. Több légitársaság is foglalkozott kártérítési igény benyújtásának gondolatával az ellenőrzési szigorítások miatt bekövetkezett forgalomkiesés kompenzálására. A légitársaságok több száz járatot voltak kénytelen törölni és szállodákban kellett elhelyezniük a reptéren rekedt utasokat.

A halmazati kártérítési összeget megnevező Times lapnak egy kör-email is a birtokába került, amelyben a Ryanair közös fellépésre szólítja fel a légitársaságokat a kártérítési igény érvényesítése érdekében. Az easyJet is vizsgálja az esetet annak eldöntésére, hogy "a repülőtér üzemeltetővel (BAA) vagy a kormánnyal szemben élhetünk-e kártérítési igénnyel". A lap szerint a légitársaságok a 2000-es közlekedési törvénynek annak a paragrafusára hivatkozhatnak, amely kártérítési kötelezettséget ír elő a kormánynak szükséghelyzetben hozott intézkedések miatt elszenvedett veszteségek esetére.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.