A forint a legalulsúlyozottabb

MTI
2006.08.28. 16:19

A helyi piaci kockázatvállalási hajlam stabilizálódásával együtt is a forintkonstrukciók maradtak a legalulsúlyozottabbak a feltörekvő piacokon aktív globális befektetési alapok portfolióiban, amelyekben most első ízben a vizsgált feltörekvő térség egésze is alulsúlyozottá vált, áll az egyik vezető londoni befektetési ház augusztusi felmérésében, amely szerint egyébként az alapok jelentős része amerikai kamatcsökkentést vár. Más londoni elemzői vélemények jövőre amerikai recessziót sem zárnak ki.

A JP Morgan nemzetközi pénzügyi szolgáltató, amely a felmérésbe bevont befektetési alapok adataiból havi indexet közöl a feltörekvő piacok deviza- és kamatkonstrukcióiban meglévő befektetői pozíciók változásáról, ezúttal 189 - összesen 307 milliárd dollárnyi befektetői tőkét kezelő - feltörekvő piaci alap adatait összegezte. Az új jelentés szerint a portfoliókban tartott forintpiaci befektetések alulsúlyozottsági indexe augusztusban is a júliusival azonos, mínusz 2,5 volt a júniusi mínusz 2,9, a májusi, az áprilisi és a márciusi mínusz 2,4, a februári mínusz 2,3, a januári mínusz 2,2, a decemberi mínusz 2,1 és a novemberi mínusz 1,8 után a plusz 10 és mínusz 10 közötti indexskálán.

A júniusi forint-alulsúlyozottsági index az eddigi mélypont volt Magyarország esetében a JP Morgan hasonló felméréseinek kezdete óta; ezt a ház az akkori felmérésben azzal magyarázta, hogy a piac csalódással fogadta a kormány költségvetési intézkedési csomagját.