Miklós
-7 °C
4 °C

Mehet Boszniába a Mol

MTI
2006.09.01. 14:29

Az eladósodott boszniai Energopetrol részvényesei jóváhagyták a cégnek a MOL és a horvát INA konszern alkotta konzorciumnak történő eladását - jelentette be a szarajevói társaság pénteken. A döntéssel megvalósulhat Bosznia idei évi legnagyobb üzlete, egyben a remények szerint lendületet kaphat a külföldi tőkebehozatalra ráutalt országban a privatizációs folyamat is.

A részvényesi közgyűlés döntésre jutott a cég olajtermináljainak a (Szerbiát is magába foglaló föderációnak történő) átadásáról, egy szálloda felépítéséről és a kormánnyal szembeni adósságok-tartozások rendezéséről. Ezeknek a mindeddig vitatott kérdéseknek a lezárásával megvalósulhatják az üzletet, amit a politikai viták, illetve a társaság növekvő adósságai miatt többször is elhalasztottak.

A boszniai kormány júliusban hagyta jóvá a 66 töltőállomással rendelkező Energopetrol többségi tulajdonának eladását a magyar MOL és a horvát INA olajvállalat konzorciumának. A konzorcium 10,2 millió boszniai márkát (6,7 millió dollár) fizet a 67 százaléknyi tulajdonrészért, továbbá a tőkeemelés révén 60,195 millió boszniai márkát adósságszolgálatra, valamint 150 milliót beruházásokra költ a következő három évben. Az Energopetrol megmaradó részéből 22 százalék állami tulajdonban, 11 százalék pedig kisbefektetők kezében marad.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Év végi utazás

Ajándékozzon utazást, töltse a karácsonyt és a szilvesztert külföldön!