Reformot akarnak a szakképzésben

MTI
2006.09.04. 11:23

Az Új Magyarország fejlesztési terv társadalmi vitája keretében Debrecenbe látogató Bajnai Gordon fejlesztéspolitikai kormánybiztos hétfőn reggel Hajdú-Bihar megyei üzletemberekkel és a foglalkoztatáspolitikában érintett vezetőivel találkozott.

Bajnai Gordon elmondta, a 2007 és 2013 között felhasználható csaknem 8 ezer milliárd forintnyi, nagyobbrészt uniós fejlesztési forrás sorsáról nemcsak a kormány dönt, hanem kikérik a társadalom széles rétegeinek véleményét is. Ezt követően szeptember 19-én parlamenti vitanapot tartanak, majd várhatóan szeptember 27-én véglegesítik a programot.

A fejlesztési tervvel kapcsolatban a legjobban működő hajdú-bihari cégek képviselői elsősorban a szakképzésben tapasztalható anomáliákra hívták a kormánybiztos figyelmét. Példaként említették azt az esetet, amikor egy amerikai repülőgép-összeszerelő üzemet azért nem hozhattak létre Debrecenben, mert a térségben nem találtak száz NCC esztergályost.

A résztvevők a szakképzés megreformálását sürgették. Bajnai Gordon a szakképzéssel kapcsolatban a most létrejövő területi integrált szakképző intézetek hálózatának kiépítését említette, mint a meglévő anomáliák felszámolásának egyik lehetőségét.