Gyárat épít Szentpéterváron a Mitsubishi

MTI
2006.09.04. 16:29

A japán Mitsubishi autó-összeszerelő üzemet tervez létesíteni Oroszországban, s a lehetséges helyszínek közül valószínűleg Szentpétervárt fogja választani - írta hétfői számában a Kommerszant. A japán autóipari csoportnak Kaluga önkormányzata is felajánlott egy területet - a Moszkvához közeli térségben a Volkswagen létesít üzemet -, a Mitsubishi számára azonban kedvezőbbnek tűnik a szentpétervári telephely, mert ott a Toyota és a Nissan is akar autógyárat, s ez kedvez a beszállítói kör kialakításának.

A beruházásról konkrét adatok még nem állnak rendelkezésre, a Mitsubishi szóvivője a nyáron azt nyilatkozta, hogy akkor vágnak bele egy gyár építésbe, ha az eladott autók száma meghaladja a 90 ezret. A Mitsubishi tavaly 55 000 autót adott el az orosz piacon.

Az orosz autópiacon igen éles a verseny, s egyelőre az importált autók uralják a terepet. 2005-ben összesen 22 milliárd dollárt költöttek autóvásárlásra Oroszországban, ennek több mint a felét külföldi autókra. Becslések szerint tavaly 1,84 millió gépkocsit értékesítettek Oroszországban, az import 60 százalékkal nőtt, 563 ezerre.