Jobban nőhet az EU

MTI
2006.09.05. 14:29

A nemzetközi Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) kedden javította az euróövezet idén lehetséges gazdasági növekedésére szóló előrejelzését: 2,7 százalékra a májusban valószínűsített 2,2 százalékról. A legnagyobb euróövezeti gazdaságok közül Németországban valószínűleg 2,2 százalékos lesz az idei évi átlagos GDP-növekedés a májusban jósolt 1,8 százalék helyett, Franciaországban 2,4 százalékos 2,1 százalék helyett, Olaszországban 1,8 százalékos 1,4 százalék helyett.

Ezzel együtt az OECD szakértői úgy vélik, hogy a mostani harmadik, majd a negyedik negyedévben az euróövezeti gazdasági növekedés üteme lassulni fog, negyedévről negyedévre 0,7 százalékra, majd 0,6 százalékra. A második negyedévben az euróövezeti GDP 0,9 százalékkal, az első negyedévben 0,8 százalékkal gyarapodott, rendre az előző negyedhez viszonyítva.

A kedden ismertetett elemzés alapján az OECD szakértői úgy vélik, hogy az Európai Központi Bank kamatemelés-sorozatának folytatása indokolt, mert egyértelműek a fellendülés jelei. Az év végére 3,5 százalékos EKB-kamatszintet valószínűsítő piaci előrejelzések megfelelnek az OECD szakértői véleményének is, tették hozzá. Az EKB irányadó kamatminimuma jelenleg 3 százalékos.