Magyar beadvány az iparűzési adóról

MTI
2006.09.05. 14:44

Megjelent az Európai Unió úgynevezett Hivatalos Lapjában az a közlemény, amely a magyar iparűzési adó közösségi joggal való összhangjára vonatkozó előzetes kérdéseket tartalmazza - közölte az MTI brüsszeli irodájával az Európai Bíróság sajtóosztálya.

A Zala Megyei Bíróságon tárgyalt ügyben a megyei közigazgatási hivatal áll szemben nagyvállalatokkal (Kögáz Rt., E-ON IS Hungary Kft., E-ON Dédász Rt., Schneider Electric Hungária Rt., Tesco Áruházak Rt., OTP Garancia Biztosító Rt., OTP Bank Rt., Erste Bank Hungary Rt., Vodafone Magyarország Mobil Távközlési Rt.). A szeptember 2-án megjelent közlemény szerint a magyar bíróság unió elé terjesztett kérdése az, hogy a csatlakozási szerződésben szereplő előírás, miszerint Magyarország 2007. december 31-ig fenntarthatja a helyi önkormányzatok által meghatározott ideig nyújtott iparűzési kedvezményeket, értelmezhető-e úgy, hogy Magyarország átmeneti mentességet kapott az iparűzési adó fenntartására, vagy úgy, hogy a szerződés elismerte Magyarország jogát magának az iparűzési adónemnek a fenntartására is.

Amennyiben a luxemburgi bíróság ezekre nemmel válaszol, azt is kérdezi a magyar testület, hogy mely ismérvek alapján minősül egy adófajta nem forgalmi jellegű adónak.