Lassul az euróövezet gazdasága, aggódnak a pénzügyminiszterek

2006.09.06. 12:41

Az EU-gazdaságok az idén a legjobb átlagos teljesítményt érhetik el 2000 óta, de a pénzügyminisztereket aggasztja, hogy a növekedés lassul, és kockázatot jelent az EKB szigorító kamatpolitikája. Az EU-országok pénzügyminiszterei legközelebbi értekezletüket pénteken és szombaton tartják Helsinkiben.

Az EU-bizottság és az Európai Központi Bank sürgetésére a szabályszegők igyekeznek rendbe tenni államháztartásukat: Németországban emelik az adókat, Olaszországban csökkentik a kiadásokat. Ezek hatása hozzáadódik a drága energia és az erős euró okozta kockázatokhoz, ezért a pénzügyminisztereknek aligha marad más választásuk, mint mérsékletre inteni, növekedéspárti pénzügypolitikára sürgetni legalább az EKB-t.

A pénzügyminiszterek kénytelenek szembenézni azzal a kockázattal, hogy a gazdasági növekedés lassulni fog, ha az EKB kamatpolitikája "túlcsordul", mondták a Bear Stearns befektetési bank elemzői a Dow Jones hírügynökségnek, és hozzátették: a költségvetési intézkedések máris kockáztatják a GDP-növekedést, cserébe a miniszterek mérsékletre fogják inteni az EKB-t. Ezt annál is inkább megtehetik, mivel a hétvégi értekezlet nem hivatalos jellegű lesz, döntések és hivatalos közlemények nem várhatók, lehetőség van tehát érzelemdúsabb véleménynyilvánításokra.

A fő probléma, hogy Nyugat-Európában a lakossági kereslet továbbra is viszonylag szerény, és a költségvetési intézkedések miatt a továbbiakban még a mostaninál is valószínűleg kevesebbel járulhat hozzá a gazdasági növekedéshez. Németországban jövőre 19 százalékra emelik az áfát 16 százalékról a hiánycsökkentés végett. Ennek erőteljes hatása lesz a német gazdaságra, és a német fogyasztói kereslet bizonyosra vehető csökkenését a szomszédok is határozottan meg fogják érezni, mondták az elemzők. A német GDP növekedése jövőre 1,8 százalékos ütemre lassulhat az idén várt 2,6 százalékról, a Bear Stearns elemzői szerint.