Három évre előre tervez a kormány

MTI
2006.09.06. 15:30

A Pénzügyminisztérium október 31-ig állítja össze a következő három évre a fejezeti előirányzatok fő számait is tartalmazó költségvetési törvényjavaslatot - mondták el a PM-ben az MTI-nek szerdán.

Az államháztartási törvény korábban is előírta a három évre előtekintő adatok bemutatását, ám eddig a büdzsébe csak a főbb makroszámok kerültek be.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a Világgazdaság szerdai számában megjelent interjúban elmondta: három évre előre rögzíti a kormány a költségvetés fő számait fejezeti kiadási tételenként, csúszó tervezéssel, nominális plafonokat is előírva, és mindezt törvénybe foglalják.

A miniszterelnök hozzátette: a 2006-os szintet rögzítik 2007-2008-ra minden fejezetben, és ez alól csak a nyugdíj-, a családellátási és az uniós pénzek lehívásához szükséges magyar forrás lesz kivétel. Minden évben lesz éves költségvetési tervezés, de megváltozik a szemlélet: a bevételeket alulbecsülve, a kiadásokat inkább negatív forgatókönyv szerint számítják, a kockázatot minimalizálva dolgoznak - tette hozzá a kormányfő.