Görög lett a Vojvodanska Bank

MTI
2006.09.12. 15:16
Szerbia ötödik legnagyobb pénzintézetét, a Vojvodjanska Bankát a görög National Bank of Greece (NBG, a neve ellenére nincs köze a görög központi bankhoz) vette meg 385 millió euróért. A végső versenyben az NBG volt az egyetlen ajánlattevő a Vojvodjanska 99,4 százalékára, miután a versenyben maradt két rivális, az UniCreditóhoz tartozó Austria Creditanstalt és a lengyel PKO Bank az utolsó pillanatban visszalépett.

Az újvidéki bank többségi részesedésének a megszerzésére heten tettek nem kötelező érvényű ajánlatot, köztük az OTP Bank Rt. A Panonska banka mellett a Vojvodjanska banka a legnagyobb, regionális vajdasági bank Szerbiában, piaci részesedése 5,8 százalék. A pénzintézet 175 bankfiókból álló országos hálózatán keresztül szolgálja ki 685 ezer ügyfelét.

A Vojvodjanska privatizációs eljárásának második szakaszába nem jutott tovább az OTP, amely azonban két kisebb pénzintézet, a Niska banka és a Zepter banka többségi tulajdonának megvásárlása révén már megvetette lábát a szerbia-montenegrói bankpiacon.