GKM-támogatás tőzsdézéshez

MTI
2006.09.12. 15:55

A gazdasági minisztérium 100 millió forintos keretösszeggel pályázatot írt ki a tőzsdére készülő vállalkozások támogatására. A keretösszeg más forrásból kiegészíthető, amennyiben az indokoltan szükséges. A támogatás célja a tőkepiacon keresztül történő forrásbevonás ösztönzése, amely egyrészt nagyobb rugalmasságot biztosít a cégeknek, másrészt bővíti a tőzsdei befektetési lehetőségeket, így az egész tőkepiacra pozitív hatást gyakorol.

A támogatás visszafizetési kötelezettség nélküli végleges juttatást jelent, melynek mértéke a tőzsdei bevezetés igazolt költségeinek 50 százaléka, de maximum 100 ezer euró (jelenlegi árfolyamon mintegy 27 millió forint). A támogatásra az Európai Gazdasági Térség valamely tagállamában székhellyel rendelkező gazdasági társaságok pályázhatnak, ha csatlakoztak a Tőzsdeképes Cégek Klubjához.

A támogatás feltétele, hogy a pályázó által kibocsátott részvények 2007. június 1. napjáig bevezetésre kerüljenek a Budapesti Értéktőzsdére, és a társaságok vállalják, hogy a bevezetést követően legalább 2 évig a tőzsdén maradnak. A pályázatokat 2006. november 17-ig folyamatosan lehet beadni, az elbírálás is folyamatos.

A GKM másodszor hirdet pályázatot a tőzsdére készülő cégek támogatására. A 2005-ben meghirdetett pályázaton négy cég, az Állami Nyomda, a TvNetWork, a Bookline, és a Genex nyert el támogatást, amelyek közül az első három tőzsdei bevezetése már sikeresen meg is történt.