Gazprom-Mol: készülődés az új gázvezetékre

MTI
2006.09.14. 21:52

Az orosz Gazprom és a magyar Mol konzorciuma ez év végéig kidolgozza a Kék Áramlat-2 gázvezeték megvalósíthatósági tanulmányát - jelentette Alekszej Miller, az orosz monopólium vezére Vlagyimir Putyin elnöknek csütörtök este Szocsiban.

Az Oroszországot a Fekete-tenger alatt Törökországgal összekötő Kék Áramlatot a Gazprom Görögországon át egyrészt Itália (déli része) felé, másrészt Bulgária, Románia, Magyarország és Ausztria felé, harmadrészt talán (Dél-Anatóliából) Izrael felé kívánja meghosszabbítani különböző partnerekkel - magyarázta Miller az NTV csatorna képsorai szerint a Putyinnal folytatott megbeszélésen.

A Gazprom és a Mol vezetői júniusban Budapesten írtak alá megállapodást egy olyan közös tulajdonú projektvállalat létrehozásáról, amely felméri a Kék Áramlatot a Balkánon át Észak-Olaszországig meghosszabbító vezeték, a hozzá kapcsolódó regionális tranzitútvonalak és magyarországi gáztárolók megvalósíthatóságát.

Putyin, aki hétfőn Szocsiban fogadja Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnököt, azt mondta a minap nyugati politológusokkal beszélgetve, hogy "Magyarországgal nagy terveink vannak gázvezeték-rendszerek építésében". Putyin szerint Oroszország "nem fél az olyan alternatív vezetéktervektől, mint a Nabucco". Ez a vezeték Oroszországot elkerülve, s a Gazprommal konkurálva juttatna azeri, iráni, közép-ázsiai gázt Törökországon, a Balkánon és Magyarországon át Ausztriába.