Ambrus
-7 °C
3 °C

Kevesebb autót adnak el Európában

MTI
2006.09.15. 10:44

Az év eleji viszonylagos fellendülésnek vége: augusztusban harmadik hónapja csökkentek az autóeladások Európában, a gyengülő fogyasztói bizalom legbiztosabb jeleként.

Augusztusban a júliusinál 1,4 százalékkal kevesebb új kocsi kapott rendszámot az EU-ban - Ciprus és Málta nélkül számolva -, továbbá Svájcban, Norvégiában és Izlandon, közölték az európai autógyártók szövetségében (ACEA). A folytatódó visszaesést a magas üzemanyagárakon kívül már az EKB kamatemelései okozta bizalomvesztéssel is magyarázzák. "Szemlátomást visszaesés irányába hat a gazdasági körülményekkel kapcsolatos, általánis bizonytalanság", olvasható a beszámolóban.

Az első nyolc hónapban 10,4 millió új autó kapott rendszámot a térségben, ez még átlagosan 0,4 százalékkal több, mint a tavalyi első hónapban.

Gyengültek a Volkswagen, a Renault, a BMW eladásai. Az európai gyártók közül kivétel a FIAT, jelentős előretöréssel. Továbbra is népszerűek az olcsó ázsiai autók, de az ottani gyártók európai teljesítménye is vegyes volt már augusztusban.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.