Kevesebb autót adnak el Európában

MTI
2006.09.15. 10:44

Az év eleji viszonylagos fellendülésnek vége: augusztusban harmadik hónapja csökkentek az autóeladások Európában, a gyengülő fogyasztói bizalom legbiztosabb jeleként.

Augusztusban a júliusinál 1,4 százalékkal kevesebb új kocsi kapott rendszámot az EU-ban - Ciprus és Málta nélkül számolva -, továbbá Svájcban, Norvégiában és Izlandon, közölték az európai autógyártók szövetségében (ACEA). A folytatódó visszaesést a magas üzemanyagárakon kívül már az EKB kamatemelései okozta bizalomvesztéssel is magyarázzák. "Szemlátomást visszaesés irányába hat a gazdasági körülményekkel kapcsolatos, általánis bizonytalanság", olvasható a beszámolóban.

Az első nyolc hónapban 10,4 millió új autó kapott rendszámot a térségben, ez még átlagosan 0,4 százalékkal több, mint a tavalyi első hónapban.

Gyengültek a Volkswagen, a Renault, a BMW eladásai. Az európai gyártók közül kivétel a FIAT, jelentős előretöréssel. Továbbra is népszerűek az olcsó ázsiai autók, de az ottani gyártók európai teljesítménye is vegyes volt már augusztusban.