Mélyponton a német konjunktúraindex

MTI
2006.09.19. 11:49

Szeptemberben a vártnál jóval nagyobb mértékben csökkent Németországban az üzletihangulat-mutató, ami a várható jövőbeli változásokat érzékelteti. A ZEW mannheimi konjunktúrakutató intézet kedden közzétett havi jelentése szerint az általános mutató -22,2 pont volt az augusztusi -5,6 ponttal és az elemzők által várt -9 ponttal szemben. A jelenlegi helyzet megítélése viszont javult, 38,9 pontra az augusztusi 33,6 pontról.

A gazdasági várakozások indexe Németországra vonatkozóan már a hetedik hónapja romlik folyamatosan. Augusztusban -5,6 pontot mértek, szemben a július 15,1 ponttal, amiből a szakértők arra következtetnek, hogy konkjunkturális fordulat következhet be a következő fél évben. Az export, a befektetések és a fogyasztás egyaránt mérséklődhet a tervezett adóemelések következtében. Az index 2001 júniusa óta nem volt ilyen alacsony szinten. ( A ZEW index hosszú időn át mért átlaga 35 pont.)

A több mint 300 elemző, illetve intézményi befektető véleménye alapján kalkulálják a ZEW indexet. Az index az eurózóna következő hat hónapjára vonatkozóan is rosszabbodást jelez: az index szeptemberre -10,2 pontra süllyedt az augusztusi 1,3 pontról és a júliusi 18,1 pontról.