Ambrus
-7 °C
3 °C

Megszűnik a hajózási kartell

MTI
2006.09.25. 13:08

Az Európai Unió tagországainak kormányai hétfőn megállapodtak az unióhoz kapcsolódó hajózási utakra eddig érvényes kartellszabályok alóli mentesség megszüntetéséről. A bizottság intenzívebb versenyre számít az ágazatban a döntés révén.

A nemzetközi hajózási társaságok 1870-es években megalakított szervezetük keretében kartellben tevékenykednek, és ez a díjakról történő megállapodást, a kapacitások egyeztetését jelenti. A bizottság közleménye szerint a versenyszabályok ebben az ágazatban 2008 októberétől érvényesülnek majd.

A bizottság három évig tartó vizsgálódás után decemberben kezdeményezte a hajózási ágazat kivételes elbírálásának megszüntetését, és közölte azt, hogy irányelveket dolgoz ki a tengeri fuvarozást érintő versenyszabályokra még a két éves átmeneti idő lejárta előtt.

Charlie McCreevy belső piaci ügyekben illetékes EU-biztos arra számít, hogy az unió egészének előnyösek lesznek a kivétel megszűnéséből fakadó alacsonyabb szállítási díjak és a versenyképesebb exportárak. Az EU külső kereskedelmének mintegy 40 százalékát hajózási társaságok bonyolítják le.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!