London csak fokozatosan nyitna

MTI
2006.09.26. 13:51

Minden eddiginél erősebb utalást tett kedden a brit kormány arra, hogy a 2004-es EU-bővítés utáni gyakorlattal ellentétben nem fogja azonnal korlátozás nélkül beengedni a brit munkapiacra a román és a bolgár munkavállalókat a két ország uniós csatlakozása után.

Liam Byrne, a brit belügyminisztérium bevándorlásügyi államtitkára a GMTV kereskedelmi tévé hírmagazinjában azt mondta: a kormány álláspontja változatlanul az, hogy "minél nagyobb Európa, annál jobb a brit gazdaságnak".

Hozzátette ugyanakkor: a román és a bolgár EU-csatlakozás esetében "igen gyorsan elő fog kerülni" az a kérdés, hogy a két ország munkavállalóit is "nyitott kapukkal fogadja-e" a brit munkapiac. Byrne, aki szerint a brit kormány októberben terjeszti az alsóház elé döntését ez ügyben, azt mondta: ebben az esetben indokolható a "csak nagyon fokozatos (munkapiaci) hozzáférés" engedélyezése a román és a bolgár állampolgárok számára.

A Romániából és Bulgáriából érkezők nagy-britanniai munkavállalásának lehetséges korlátozására már a múlt héten világos - jóllehet Byrne keddi nyilatkozatánál még burkoltabb - utalást tett John Reid brit belügyminiszter. Reid a brit rendőrfelügyelők szövetségének Chesterben megtartott éves értekezletén felszólalva úgy fogalmazott: a kormánynak "megfontoltan" kell kezelnie a bevándorlást, és ez vonatkozik a román és a bolgár EU-csatlakozásra is.