Megveti a lábát Nyugaton a Lukoil

MTI
2006.10.02. 15:22

A Lukoil orosz olajipari vállalat állítólag ebben a hónapban aláírja a Rotterdamban működő olajfinomító, a Kuwait Petroleum International (KPI) tulajdonában lévő finomító felvásárlásáról szóló megállapodást, amivel az orosz vállalat hozzájutna első nyugat-európai kőolajfeldozó-ipari hídfőállásához.

A Lukoilt megerősített hírek szerint a Kuwait Petroleum International a végső vevőnek tekinti, de azt, hogy a megállapodás már e hónapban létrejöhet, csak moszkvai ipari források említették. Hivatalosan egyik fél sem kommentálta a hírt.

Az állami tulajdonban lévő KPI májusban 15 vételi ajánlatot kapott a 80 ezer hordó napi kapacitású finomítójára, köztük európai és latin-amerikai állami kézben és magántulajdonban lévő társaságtól is. Egyes információk szerint a vevő kiválasztásának folyamata 6-9 hónapig is eltarthat.

A KPI a Kuwait Petroleum Corp. Kuvaiton kívüli olajfeldolgozóipari egysége. A Lukoil napi 1,8 millió hordó olajat hoz a felszínre és négy oroszországi petrolkémiai üzemmel rendelkezik, amelyek együttes kapacitása napi 750 ezer hordó.