Auguszta
5 °C
22 °C

Megveti a lábát Nyugaton a Lukoil

MTI
2006.10.02. 15:22

A Lukoil orosz olajipari vállalat állítólag ebben a hónapban aláírja a Rotterdamban működő olajfinomító, a Kuwait Petroleum International (KPI) tulajdonában lévő finomító felvásárlásáról szóló megállapodást, amivel az orosz vállalat hozzájutna első nyugat-európai kőolajfeldozó-ipari hídfőállásához.

A Lukoilt megerősített hírek szerint a Kuwait Petroleum International a végső vevőnek tekinti, de azt, hogy a megállapodás már e hónapban létrejöhet, csak moszkvai ipari források említették. Hivatalosan egyik fél sem kommentálta a hírt.

Az állami tulajdonban lévő KPI májusban 15 vételi ajánlatot kapott a 80 ezer hordó napi kapacitású finomítójára, köztük európai és latin-amerikai állami kézben és magántulajdonban lévő társaságtól is. Egyes információk szerint a vevő kiválasztásának folyamata 6-9 hónapig is eltarthat.

A KPI a Kuwait Petroleum Corp. Kuvaiton kívüli olajfeldolgozóipari egysége. A Lukoil napi 1,8 millió hordó olajat hoz a felszínre és négy oroszországi petrolkémiai üzemmel rendelkezik, amelyek együttes kapacitása napi 750 ezer hordó.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön! London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút.

Választott már utasbiztosítást?

Több mint 50 ajánlat, akár napi 161 Ft-tól!