Miklós
-7 °C
2 °C

Európai egységprogram a kartellezők ellen

Index
2006.10.04. 11:04

Az uniós tagállamok versenyhatóságai jóváhagyták az egységes európai engedékenységi modellprogramot. Ez meghatározza azokat a feltételeket, amelyek teljesülése esetén a kartellben részt vevő, a kartell versenyhatóságok részére történő feltárását tevékenyen elősegítő vállalkozások mentesülhetnek az egyébként kiszabásra kerülő bírság egésze, vagy annak egy része alól - közölte a GVH.

Az unióban egységes szabályozás elemei 2008-ig épülnek be a magyar versenyjogba. Ehhez jogszabályt nem is kell módosítani, a versenyhivatal engedékenységi közlönyét fogják átdolgozni. Az új modellprogram jelentősen leegyszerűsíti a háromnál több tagállamot érintő kartellek esetén az engedékenységi kérelmek párhuzamos, több hatósághoz történő benyújtását.

Az új szabályok - a magyar engedékenységi programhoz hasonlóan - nemcsak a bírságelengedésért, hanem a bírságcsökkentésért folyamodó vállalkozás számára is kötelezővé teszik a hatósággal való együttműködést. Újdonság a kartellezésben való részvétel beszüntetésének rugalmasabb szabályozása, illetve az, hogy a kartellből kilépő, a versenyhatóságokkal együttműködő vállalkozások sorszámokat kapnak.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!