Európai egységprogram a kartellezők ellen

Index
2006.10.04. 11:04

Az uniós tagállamok versenyhatóságai jóváhagyták az egységes európai engedékenységi modellprogramot. Ez meghatározza azokat a feltételeket, amelyek teljesülése esetén a kartellben részt vevő, a kartell versenyhatóságok részére történő feltárását tevékenyen elősegítő vállalkozások mentesülhetnek az egyébként kiszabásra kerülő bírság egésze, vagy annak egy része alól - közölte a GVH.

Az unióban egységes szabályozás elemei 2008-ig épülnek be a magyar versenyjogba. Ehhez jogszabályt nem is kell módosítani, a versenyhivatal engedékenységi közlönyét fogják átdolgozni. Az új modellprogram jelentősen leegyszerűsíti a háromnál több tagállamot érintő kartellek esetén az engedékenységi kérelmek párhuzamos, több hatósághoz történő benyújtását.

Az új szabályok - a magyar engedékenységi programhoz hasonlóan - nemcsak a bírságelengedésért, hanem a bírságcsökkentésért folyamodó vállalkozás számára is kötelezővé teszik a hatósággal való együttműködést. Újdonság a kartellezésben való részvétel beszüntetésének rugalmasabb szabályozása, illetve az, hogy a kartellből kilépő, a versenyhatóságokkal együttműködő vállalkozások sorszámokat kapnak.