Közbeszerzési bírság hókotró miatt

2006.10.04. 16:19

Idén májusban tett közzé 16 egyszárnyú- és 5 oldal hóekére, továbbá 2 oldal hószóróra közbeszerzési felhívást az Állami Autópálya Kezelő Zrt. A felhívásban kizárta akár rész- akár pedig többváltozós ajánlat tételét, vagyis csakis a dokumentációban meghatározott eszközökkel lehetett sikerrel részt venni a tenderen.

Két cég, az Assaloni Commerciale S.r.l. és a Hidrot Kft. nyújtott be ajánlatot. Az előbbi 85,5 millió, míg az utóbbi 81,2 millió forintért vállalta a szállítást, így nyertes a Hidrot Kft. lett. A vesztes cég ezt követően úgy vélte, hogy az egyszárnyú hóeke nem felel meg a kiírásban szereplő műszaki jellemzőknek, ezért a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz fordult. A kiírás szerint ugyanis a latyakot vulkollán (poliuretán) lappal kell a hóekének az útról letolnia, míg a nyertes vállalkozó eszköze ezt gumilappal teszi.

Miután nem lehetett sem alternatív, sem rész ajánlatot tenni, így a nyertes ajánlata nem felelt meg a kiírási dokumentációnak, és mint ilyen - egészében - érvénytelen volt. Az ajánlatkérő Állami Autópálya Kezelő Zrt. viszont elfogadta az ajánlatot, sőt a szerződést is megkötötte a nyertessel. Ezért a döntőbizottság 4 millió forintra bírságolta az ÁAK-t. A leggyakoribb bírság néhány százezer, esetleg 1-2 millió forint.