Hatvan dollár alatt az olajár

MTI
2006.10.11. 11:54
Immáron a második egymást követő hónapban módosította lefelé a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) a világ jövő évi kőolaj felhasználásának várható növekedési ütemét, elsősorban azért, mert lassul a fogyasztás bővülése az Egyesült Államokban. Közben a kőolaj ára nyolc havi mélypontra, 58 dollárra esett, mert az OPEC még mindig nem döntött, hogy az árcsökkenés megfékezésére mikor és hogyan fogja vissza a kitermelést. Az OPEC utoljára 2004 áprilisában csökkentette termelését. Az ár idén nyár óta 20 dollárral esett hordónként.

A 26 országot tömörítő IEA nemzetközi piacfigyelő szervezet szerint jövőre napi 1,45 millió hordóval növekszik a kőolaj felhasználása világszerte, napi 90 ezer hordóval kisebb mértékben a korábban vártnál. Az előző hónapban napi 100 ezer hordóval vitte le az IEA a várható felhasználás növekedését.

A szervezet lefelé módosította a nem OPEC-tagországok kitermelésének várható alakulását is: napi 120 ezer hordóval 1,68 millió hordóra mérséklődik a növekedési ütem, miközben szeptemberben még arra számítottak, hogy a kitermelés napi 1,8 millió hordóval fog bővülni. Azt viszont egyelőre még mindig nem lehet tudni, hogy mi lesz az OPEC kilátásba helyezett termeléscsökkentési terveivel. A bizonytalanság miatt közel nyolc havi mélypontra, 58 dollár alá esett a kőolaj ára a szabadpiacon: bár az OPEC-tagországok elvileg napi 1 millió hordós (4 százalékos) termeléscsökkentésben egyeztek meg, végleges döntés még nem született, állítólag azért, mert Szaúd-Arábia nem akarja csökkenteni a szállítandó mennyiségeket novemberre. Egyelőre még azt sem lehet tudni, hogy a szervezet megtartja-e rendkívüli értekezletét, vagy csak a decemberi soron következő rendes ülésen egyeztetnek.

Az OPEC jelenlegi tényleges kitermelése napi 27,5 millió hordó. A West Texas Intermediate amerikai könnyűolaj-fajta az eddigi csúcsát július 14-én napközben érte el, hordónként 78,40 dolláron, a jegyzés 1983. márciusi kezdete óta. Az északi-tengeri Brent a legközelebbi határidőre az eddigi csúcsát augusztus 9-én napközben érte el, 78,65 dolláron.