Még mindig érdemes bankrészvényt venni

MTI
2006.10.16. 15:44

Aranyéletük van a közép-kelet-európai bankszektorba befektetőknek, ezen belül pedig Oroszország és Ukrajna igazi kincsesbánya a KPMG szerint, érdemes tehát bankrészvényt venni a régióban.

Simonyi Tamás, a KPMG igazgatója a régiós bankszektorról készült tanulmányukat ismertetve elmondta: a befektetők az utóbbi években fantasztikus árakat kínáltak a bankokért, amiben kifejeződik a régiós bankpiac növekedési lehetősége és a várhatóan komoly megtakarítási lehetőség.

Ezt egyebek mellett azzal támasztotta alá, hogy a régióban a bankszektor még mindig lényegesen gyorsabban nő, mint a GDP: a 2003-as 9 százalék és a 2004-es 16 százalékos növekedés után 2005-ben az eszközállomány növekedése elérte a 35 százalékot. A növekedés fő hajtóereje Oroszország, amely a teljes régiós piac egyharmadát képviseli és tavaly 51 százalékos növekedést mutatott fel. A második legnagyobb piac Lengyelország 20 százalékos részesedéssel. A tavalyi növekedés alapján a legdinamikusabban fejlődő országok: Ukrajna (95 százalék), Románia (54 százalék), Szerbia (40 százalék) és Bulgária (32 százalék).