Szándéknyilatkozat az V. közlekedési folyosóról

MTI
2006.10.16. 19:47

Szándéknyilatkozatot írt alá Franciaország, Olaszország, Szlovénia, Magyarország és Ukrajna közlekedési minisztere a Lyon-Trieszt-Ljubjana-Budapest-Lvov (Pán-európai V.) vasúti közlekedési folyosó összehangolt fejlesztéséről - mondta Felsmann Balázs, a gazdasági tárca szakállamtitkára az MTI-nek.

A miniszterek az olaszországi Udinében megrendezett találkozójukon írták alá a megállapodást. Az ülésen felszólaló Jacques Barrot, az Európai Bizottság közlekedésért felelős elnökhelyettese hangsúlyozta a régiókat átívelő, összességében mintegy 20 milliárd eurós projekt kiemelt prioritását az EU infrastruktúrafejlesztési programjai között.

Felsmann Balázs, a magyar delegáció vezetője kiemelte, hogy Magyarország a következő hét éves fejlesztési időszakban mintegy 1 milliárd eurót fordít a tervezett közös projekt magyarországi szakaszainak fejlesztésére, amelynek eredményeképpen a szlovén határt Budapesttel, majd onnan tovább az ukrán határ irányában 120-160 km/óra sebességű villamosított vasúti hálózat köti majd össze.

Az V. folyosó Lyon-Trieszt-Ljubjana-Budapest szakasza 1482 kilométer. A projekt megvalósításának legkritikusabb elemei az Alpokat átszelő Mont Cenis alagút, amely 54 kilométer hosszúságban vezet majd át a hegyláncon, valamint a felszínen a Trieszt-Divaca szakasz Olaszország és Szlovénia között. A vonal Bajánsenyénél lép magyar területre.